Välkommen till SE*Inova´s uppfödning av Neva Masquerade katter

Mina katter

   

Inas(Novas halvsyster), Cajsa(dotter till Nova), Nova och Alice(dotter till Nova)

Om Inova´s uppfödning av Neva Masquerade katter


SE*Inova´s stamnamn registrerades 2017.

Det hela började med att några av våra katter, Helig Birma hade dött av ålder och sjukdom. Kvar fanns bara den gamla avelshonan S*Kundalini´s Amazing Amanda, född 2002. Amanda hade haft ett antal kullar under stamnamnet S*Amagun´s. Du kan läsa mer om Amagun´s uppfödning här.

Redan 2014 hade jag börjat fundera på att skaffa en ny katt. Frågan var bara om man skulle byta ras, vad skulle man då byta till ? Birma katterna är ju så fina med den vita kroppen och de mörka kontrasterna.  Ragdoll ser ju också ut ungefär som Birman men det känndes inte intressant.

Fick se en bild på en jättefin katt och fick reda på att rasen var ny i Sverige. Jag gick in på ny kattras på internet och fick upp en bild på Neva Masquerade. Jag trodde inte mina ögon, fanns det en annan ras som såg exakt ut som en Helig Birma. Jag blev eld och lågor, sökte överallt efter mer information om Neva Masquerade. Den bild som jag blivit visad tidigare var en Sibirisk katt, men det är ju egentligen samma ras. Tänk vilken slump.

Våren 2015 var jag på kattutställning i Sollentuna och fick till min stora glädje se två Nevor i verkligheten. Bosatte mig nästan vid deras bur och ställde en massa frågor. Uppfödaren till katterna en tjeckiska var med och tack vare att katternas ägare dom översätta.

Efter detta blev jag ändå mer övertygad om att en Neva skulle det bli. Började intensivt söka runt på internet efter lämplig kattunge utan framgång. Sökte också bland rasringen SIgNEringens uppfödare men här blev det heller inget resultat. Det fanns inte så många hemsidor och hittade inga som hade kattungar till salu. Det verkade dessutom som kattungarna i princip var sålda innan dom var födda.

Nu hade det gått ytterligare ett halvår efter besöket på utställningen och ingen kattunge hade jag hittat. Tänkte att jag kanske skulle kunna söka på facebook och här hittade jag både grupper för Neva Masquerade, Sibirisk katt och Neva Masquerade och bara Sibirisk katt.

Gick genast med i alla grupper och kollade varje dag om det fanns några kattungar till salu, men fanns det några var dom redan tingade. Till slut skrev jag bara och frågade om det var någon som hade en Neva hona till salu och då fick jag äntligen napp efter nästan 2 års letande.

Jag hade lyckan att få köpa Ghalia Aslanova, född 24 april 2016 av S*Solsibs uppfödare Airi Andersson.

Ghalia heter nu Nova. Nova växte upp med sin "nanny" gamla Amanda. Amanda är nog inte lika glad över att ha fått en nyfiken kattunge att samsas med, men Nova var verkligen intresserad av Amanda men fick en hel del pys.......... från början. Det avlöpte ganska bra, men som sagt inte något större intresse från Amanda. För Nova var det ändå ett stöd.

Amanda började bli lite "sliten" i januari 2017 och jag upptäckte att hon åt dåligt och förmodligen drack ganska mycket. Tog henne till veterinären för att ta lite prover. Tyvärr hade hon väldigt höga njurvärden, så det fanns ingen annan utväg än att låta henne somna in. Hon skulle blivit 15 år två veckor senare.

Mina tankar var från började när jag skaffade Nova var att skaffa ytterligare en hona men något år senare. Så blev det också i slutet av maj, då kom lilla Inas, S*Solsibs Inas Viktorov. Inas är halvsyster till Nova, de har samma mamma.

Det gick ganska snabbt att anpassa katterna med varandra, någon vecka. Redan efter första dagen gick det att ha dörren öppen. Nova var rädd för Inas visste inte vad det var för något matte släpat hem, och Inas var lite försiktig. Efterhand visade det sig att det var Inas som var minst osäker. Genom att försöka leka med båda katterna samtidigt kom dom varandra närmare utan spänningar.

Vi får hoppas att det kommer att bli fina kattungar efter Nova och Inas.

 

Senast uppdaterad 2018-08-10