Välkommen till SE*Inova´s uppfödning av Neva Masquerade katter

InasNova front

Mina katter Inas t.v (ca 4 månader) och Nova (ca 14 månader)

Nu är hösten här 2019


2019-08-13

Nu har det gått ett helt år sedan jag började att leta hane till Nova. I våras träffade Inas en kavaljer men det blev inget och så inträffade problemet med att PKD upptäcktes på sibirisk katt och neva masquerade. Sedan långt tillbaka i tiden(1990-talet) har några katter med PKD(njursjukdom) avlat på sjuka katter och nu över 20 år senare kommer detta upp till ytan. Hittills har många skannat sina katter och det är få som visat sig ha PKD. Det är dock några uppfödare som drabbats hårdare.

Efter PKD skanning visade det sig att Inas hade PKD men är inte farligt. Nova är frisk och kan gå i avel.

Har parat Nova för ca 4 veckor sedan och nu verkar det som jag(Nova) skall få kattungar.

2018-08-10

Planerar för kull på båda katterna under hösten 2018 eller våren 2019, beroende på när katterna löper samt när lämplig hane dyker upp.

Har inte haft någon kull på någon av katterna, men har parat Nova i våras utan resultat. Får göra ett nytt försök i höst.

Neva Masquerade är en syskonras till Sibirisk katt men det finns förhållandevis mycket färre Neva Masquerade katter. Därför är det inte så lätt att hitta hanar till Neva honorna. En möjlighet är att para med en Sibirisk katt, detta är tillåtet, men då blir utfallet bara Sibiriska katter om inte den Sibiriska katten har en gen (cs-genen) som är ett Neva anlag. Gör man den parningen så får man mest Sibiriska katter men även Neva Masquerade kattungar.

Vi får se vad som händer framåt i höst eller till våren 2019.